‘La Grada’ continua retent homenatge a tots aquells futbolistes de l’Espanyol que han jugat un Mundial mentre defensaven la samarreta blanc-i-blava. Els sis primers a fer-ho van ser Peré Solé, Tin Bosch, Rosendo Hernández, José Parra, Rafa Marañón i Urruti. El setè membre de la galeria de pericos mundialistes és el belga Theo Custers, que va ser el primer jugador del RCDE a participar en la Copa del Món amb una selecció diferent de l’espanyola.
Aquest porter va arribar a Barcelona d’una forma curiosa. Una delegació de l’Espanyol es va desplaçar a Bèlgica per analitzar el futbolista durant un entrenament. Theo Custers es va lluir davant els observadors del RCDE perquè la persona que xutava per posar a prova al meta li deia al porter on anava a dirigir cada tir en un idioma diferent del castellà. Per tant, el belga ho aturava tot i els emissaris del club blanc-i-blau no es van adonar de l’engany i van decidir fitxar-lo per al conjunt perico.
Malgrat fer trampa per arribar a l’Espanyol, Theo Custers va ser titular indiscutible durant la temporada 1981-82, en la qual va disputar 38 partits i va encaixar 56 gols. El rendiment del porter en aquella campanya va valer perquè el seleccionador de Bèlgica, Guy This, el convoqués per al Mundial d’Espanya 1982, on va ser l’únic representant de l’Espanyol.
En aquella edició de la Copa del Món, l’equip belga va quedar enquadrat amb Argentina, El Salvador i Hongria en la fase de grups. Theo Custers va veure els tres primers partits de la seva selecció des de la banqueta, ja que el titular sota pals de Bèlgica era Jean-Marie Pfaff. El conjunt dirigit per Guy This va superar la primera ronda amb nota. Primer, va guanyar a Argentina per 0-1 gràcies a un gol d’Erwin Vandenbergh. Seguidament, es va imposar a El Salvador per la mínima per cortesia de Ludo Coeck. Finalment, els belgues van certificar la primera posició del grup en empatar davant Hongria per 1-1. Jozsef Varga va avançar als hongaresos, però Alex Czerniatynski va acabar igualant el duel en el tram final.
Abans de començar la segona fase, Jean-Marie Pfaff es va lesionar i no va poder tornar a jugar al Mundial 1982. Per tant, Guy This va haver de buscar un recanvi a la porteria i va optar per Theo Custers. La següent ronda del torneig consistia en un triangular on només passava a semifinals el millor de cadascun dels grups. Bèlgica tenia com a rivals en aquesta fase a Polònia i l’URSS.
Els belgues es van estrenar en la segona ronda davant el combinat polonès amb Theo Custers a la porteria. El meta de l’Espanyol va viure una tarda negra en la qual va encaixar tres gols de Zbigniew Boniek i el seu equip va perdre per 3-0. Sembla que l’actuació del futbolista perico no va convèncer al seu entrenador perquè va optar per un canvi de porter de cara a la següent jornada. En el duel entre Bèlgica i l’URSS, Jacqes Munaron va ser l’encarregat de defensar el marc belga. Els soviètics es van imposar per 0-1 gràcies a un gol de Khoren Oganesyan i van deixar fora del Mundial al combinat de Guy This.
Curiosament, Theo Custers no va tornar a jugar amb l’Espanyol ni amb la seva selecció després de la Copa del Món. El porter va estar una temporada més a Barcelona abans de marxar-se al Mechelen, però va quedar relegat a la banqueta després de l’arribada al club blanc-i-blau de Thomas N’Kono. El RCDE va fitxar aquest porter després la seva bona actuació a Espanya 1982 amb Camerun. El meta africà només va encaixar un gol i va anar davant Itàlia, que acabaria sent la campiona. No obstant això, el combinat camerunès no va passar de la fase de grups malgrat no haver perdut cap partit, ja que va empatar els tres matxs que va disputar.
En resum, podem dir que el Mundial 1982 va ser una experiència agredolça per a Theo Custers. És veritat que el porter va viure la seva única experiència mundialista en aquest torneig. Ara bé, el meta no va tenir el seu millor dia en el partit que va jugar i, a més, aquesta Copa del Món va servir perquè l’Espanyol reemplacés al belga.